bakomedia-logo
Ajánlatkérés
Bako Media Logo
Bako Media

Miért is kell weboldal a vállalkozásodnak?

augusztus 8, 2020

Biztos benned is felmerült már a kérdés, hogy miért kell weblap a vállalkozásodnak, ha van már Facebook oldalad.. Majd ott úgy is megtalálnak az ügyfelek! Ez egy fontos kérdés, amit gyakran kérdeznek tőlem. “Weblap vagy Facebook” melyik a jobb?

Miért készíttetnél weblapot, amikor az több költséggel jár (domain, hosting, weblapkészítés, keresőoptimalizálás), míg a Facebookon ingyen is lehet egy oldalad?

Facebook oldal előnyei a vállalkozásod számára

A Facebook óriási lehetőséget kínál a vállalkozóknak azzal, hogy ingyenesen hozhatjuk létre és menedzselhetjük profil oldalunkat. Ügyesen használva a közösségi média oldalak rendkívüli fegyvernek számíthatnak a kezünkben. Milliárdos nagyságrendű felhasználóbázis vár ránk egy-egy közösségi média oldalon, rengeteg követőt szerezhetünk, akik így értesülnek híreinkről, újdonságainkról.

Nem igényel szaktudást

A Facebookot könnyű használni, szinte semmilyen szakértelem nem szükséges hozzá. Ha vállalkozásod számára készítesz egy vállalkozói profilt, egy egyértelmű kérdőívet kell kitöltened, ami rákérdez a vállalkozás minden fontos adatára. Jól felépített, könnyen kezelhető rendszer, hogy az átlag felhasználó is boldogulni tudjon vele.

Nem tudsz HTML kódot írni?  Semmi gond. Csak írd be a megfelelő információt a szövegdobozokba, tölts fel néhány képet és kész is vagy.

Keresőoptimalizált

Mivel nagyon sok Facebook oldal van, ezek sok látogatóval és jelentős megosztott tartalommal rendelkeznek, ezért ezek a lapok egyből keresőoptimalizáltak is. A Facebook oldalad viszonylag elöl lesz a Google kereső találatai között is ha valaki rákeres a vállalkozásodra.

Itt egy példa, mi történik, ha rákeresünk egy cégre. Az InRoom Bútor konyhastúdió weblapja után rögtön a második találat a cég Facebook oldala. Bőven az első oldalon hozza a Google a releváns facebook oldalt.

Felszereltség

A legtöbb közösségi média platformon ma már lehetőségünk van beépített marketing eszközök használatával operálni:

  • Hirdetés
  • Videóvágás
  • Levelezőlista kialakítás
  • Kérdőív készítés és szétküldés
  • Látogatottság mérés

Elemzéseket kapunk arról, hogy kik látogatják profilunkat, mit tesznek az oldalunkon, mi érdekli őket, hány felhasználót érünk el, stb. Így könnyen és gyorsan megtudjuk, mi működik, és mi nem.

Akkor mi van a weboldallal?

Egy weboldal készítése és fenntartása egész másról szól, mint a fentiek. Akkor is egész más a kép, ha a költségeket tekintjük. Ha egy weblap igényesen van elkészítve, többe fog kerülni, mint létrehozni egy ingyenes Facebook oldalt. Pár dolog, amire szükséged lesz egy weblap létrehozásásához:

Domain név és tárhely

Egy weboldal fenntartásához éves szinten fizetned kell a domain névért és tárhely szolgáltatásért. A domain név az a “cím” ahol a weblapod megtalálható lesz (pl.: vallakozasod.hu). A tárhely a szerverfelület, ahol a weblapod adatai találhatóak, és ahol az interneten keresztül elérhetőek.

Weboldalkészítés, szaktudás

Mivel a legtöbb vállalkozó nem ért a programozáshoz, valószínűleg szükséged lesz egy weblapkészítőre, aki felépíti és karbantartja a weblapodat.

SEO, keresőoptimalizálás

Ha azt akarod, hogy a weblapod előre kerüljön egy-egy keresőszóra a keresőmotorok oldalán, bizonyos alapvető keresőoptimalizálási technikákkal tisztában kell lenned. Ha semmit nem tudsz a keresőoptimalizálásról, érdemes megbíznod egy hozzáértőt ezzel a feladattal.

Akkor miért is legyen weboldalad, ha ennyi költséggel jár, amikor használhatsz egy ingyenes Facebook oldalt is, hogy online elérhető legyen a vállalkozásod?

" a vállalkozásod online jelenlétét 100%-ban kell tudnod ellenőrizned "

Gondolj csak bele! Ha vállalkozásod online jelenléte mindössze egy Facebook oldalban merül ki, akkor igazából teljes mértékben függsz ettől a közösségi média platformtól. Mit jelent ez? Mintha egy irodát bérelnél valaki más boltjában, üzletében. Mi történik, ha a továbbiakban pénzt kérnek majd, hogy használhasd a felületet? Ha megváltoztatnak valamit, ami hátrányosan érinti majd vállalkozásod. Nem kell megkérdezniük a véleményed, hiszen Te csupán ingyenesen használod az általuk nyújtott szolgáltatást.

Ne legyél más markában

Ha az üzleted egy közösségi média platformra van alapozva, végső soron annak a platformnak a markában vagy. Bármikor megváltoztathatnak amit csak akarnak, és neked nincs beleszólásod, jóllehet közvetlenül érinti az üzletviteledet. Ha a platformot felvásárolják, megváltoztatják, vagy leállítják, elveszítheted a kapcsolatot a vevőiddel.

Jó példa, hogy sok vállalkozás érdekeit sértette, hogy a Facebook megváltozatta az algoritmusát, aminek következtében a vállalkozások profiljai nehezebben elérhetővé váltak. A vállalkozások panaszkodtak, de ennél többet nem tudtak tenni. Végül el kellett, hogy fogadják az új szabályokat, alaklmazkodniuk kellett, vagy mehettek.

Ez bármikor megtörténhet bármely közösségi média platformon. A Youtube elkezdhet pénzt szedni a videók tárolásáért, a Twitter dönthet úgy, hogy prémium tartalomszolgáltatóvá válik, ahol az üzenetekért fizetni kell. Mindkét esetben fizetned kell, vagy a továbbiakban nem tudsz kommunikálni a vevőiddel.

A közösségi média platformok felett nincs kontrollod.

Weboldalad legyen a központ

Saját weboldaladdal biztonságban lehetsz a nagyvállalatok változásaitól függetlenül. Hiszen 100%-ban te irányítod az oldalt és mindent ami megjelenik rajta. Ha változtatni szeretnél valamit, az is csak rajtad és webfejlesztődön múlik. Emellett persze, fontos és szükséges, hogy jelen legyünk a közösségi média oldalakon, de önmagában kevés. Használd a közösségi médiát arra, hogy forgalmat csatornázzon a weblapodra. Használd arra, hogy építsd az email és ügyféllistádat, hogy bármikor kommunikálhass velük. Úgy és akkor, ahogy te szeretnél.

További bejegyzések olvasása:
https://www.bakomedia.hu/blog

Árajánlat kérése:
https://www.bakomedia.hu/ajanlatkeres

Bako Media Banner

Árjánlat

Tudtad? Lehetőséged van ingyenes konzultációt és felmérést kérni vállalkozásod helyzetére, majd árkalkulációt küldünk neked, szükségeid alapján!
Vissza a Blogra
hello world!
envelope-ohomearrow-circle-o-downpencilarrow-leftphoneenvelopemenu-circlecross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram